ROCOV eist tegemoetkoming van Syntus

ROCOV eist tegemoetkoming van Syntus

Het Gelderse platform van consumentenorganisaties in het openbaar vervoer, ROCOV Gelderland - Stadsregio, eist van vervoerbedrijf Syntus een schadeloosstelling voor mensen die reizen tussen Arnhem en Winterswijk. Dit naar aanleiding van de vele storingen van de laatste maanden op dit traject. Het ROCOV heeft Syntus inmiddels een brief hierover gestuurd.

De reiziger op het traject Arnhem-Winterswijk wordt de laatste maanden veelvuldig geconfronteerd met treinen die niet rijden. Het ROCOV is inmiddels deze ellende beu. "Naast de problemen met de infrastructuur en het vandalisme waren er de laatste tijd ook veel vertragingen door defecte treinen. In de periode van eind september tot en met midden oktober is dit zeker vier keer voorgevallen. En de treinen die gereden hebben waren als gevolg van de enorme hoeveelheid kapotte treinstellen vaak te kort waardoor reizigers als haringen in een ton werden vervoerd of achter hebben moeten blijven op het station om op de volgende trein te wachten. Volstrekt onacceptabel," aldus ROCOV-voorzitter Ben Mouw.

Mouw eist nu dat Syntus de reiziger financieel tegemoet gaat komen. "Op zich prima dat Syntus zelf het boetekleed heeft aangetrokken want men erkent dat er fouten zijn gemaakt. Maar met een simpel sorry komen we er nu niet meer. Daarvoor is het vertrouwen van de reiziger te veel aangetast. Linksom of rechtsom: de reiziger moet op z'n minst financieel gecompenseerd worden om enigszins tegemoet te komen aan de enorme overlast die het heeft opgelopen. Dit verzoek hebben we inmiddels ook bij Syntus neergelegd."

Daarnaast vindt het ROCOV dat er nu eindelijk stappen moeten worden gezet om het traject Arnhem-Winterswijk te verlossen van de vele sein- en wisselstoringen. Mouw: "Voor de zomervakantie heeft ProRail kleine aanpassingen aan de infrastructuur uitgevoerd. Desondanks blijft het aantal storingen aan seinen en wissels hoog." Mouw verlangt op korte termijn actie van zowel ProRail maar ook van de provincie Gelderland en de Stadsregio Arnhem-Nijmegen. "Een grootschalige ingreep aan de infrastructuur op dit traject is een absolute noodzaak. Gebeurt dat niet dan kan zowel de provincie als de stadsregio de ambitie om meer treinen op dit traject te laten rijden wel opbergen. En voor de reiziger blijft het dan pappen en nathouden: een slechte zaak."

Arnhem, 25 oktober 2010

Noot voor de redactie, niet voor publicatie: meer informatie over dit persbericht is te verkrijgen bij de heer Ben Mouw, voorzitter ROCOV Gelderland - Stadsregio, te bereiken op tel. nrs. 055 - 578 81 53 of 06 - 51 27 38 46. Via e-mail: b.mouw@telfort.