ROCOV tegen uitschakeling strippenkaart op 18 nove

ROCOV tegen uitschakeling strippenkaart op 18 nove

Het Gelderse platform van consumentenorganisaties in het openbaar vervoer, ROCOV Gelderland – Stadsregio, is tegen het plan van de provincie Gelderland en de Stadsregio Arnhem-Nijmegen om de strippenkaart op 18 november a.s. in de gehele provincie uit te schakelen ten faveure van de OV-Chipkaart. Er zijn nog teveel problemen met de chipkaart die dringend om een oplossing vragen.

Zowel de provincie als de stadsregio hebben inmiddels een aanvraag ingediend bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat om de strippenkaart op 18 november a.s. uit te schakelen. Als het ministerie toestemming geeft betekent dit, dat er vanaf die datum niet meer met de strippenkaart gereisd kan worden in Gelderland maar alleen met de OV-Chipkaart.

Volgens Ben Mouw, voorzitter van het ROCOV, zijn er bij de OV-Chipkaart nog steeds veel problemen die om een oplossing vragen. “Zo is het nog steeds onduidelijk hoe reizigers met bijvoorbeeld een visuele beperking straks probleemloos met de chipkaart moeten gaan reizen. Daarnaast kent het systeem diverse technische onvolkomenheden waardoor je als reiziger geconfronteerd wordt dat er teveel geld van de kaart wordt afgeschreven, zijn er problemen met in- en uitchecken en is het niet duidelijk waar je met problemen terecht kan.”

Wat het ROCOV nog het meest steekt is het feit dat na 18 november op de treinen van Syntus, Connexxion en Veolia nog steeds niet met de chipkaart gereisd kan worden. “Deze vervoerders hebben voor hun treindiensten nog niet de beschikking over chipkaartapparatuur. Dat betekent dat reizigers op deze verbindingen geen gebruik kunnen maken van de OV-Chipkaart. Dit terwijl zij, als ze met de bus reizen, wel van diezelfde chipkaart gebruik moeten maken. Naar onze mening levert dit alleen maar onbegrip en irritatie bij de reiziger op. En hoelang deze situatie gaat duren is volstrekt onduidelijk.” Daarnaast zijn volgens het ROCOV ook reizigers die maar af en toe van het OV gebruik maken de klos. Mouw: “Voor hen is de chipkaart niet interessant met als gevolg dat ze worden veroordeeld tot het kopen van dure kaartjes op de bus waar je ook nog niet eens mee kunt overstappen. Een erg slechte zaak.”

Mouw benadrukt dat het ROCOV niet tegen de komst van de chipkaart is. “Echter de manier waarop de kaart wordt ingevoerd en de vele problemen die nog om een oplossing vragen, is het op dit moment niet verstandig om de strippenkaart al definitief vaarwel te zeggen. Voorjaar 2011 zou een geschikter moment zijn.”

Arnhem, 21 september 2010

Noot voor de redactie, niet voor publicatie: meer informatie over dit persbericht is te verkrijgen bij de heer Ben Mouw, voorzitter ROCOV Gelderland – Stadsregio, te bereiken op tel. nrs. 055 – 578 81 53 of 06 – 51 27 38 46. Via e-mail: b.mouw@telfort.nl