Tariefswijzigingen Hermes in 2015

Tariefswijzigingen Hermes in 2015

De afgelopen weken heeft ROCOV Gelderland-Stadsregio advies gegeven over de voorgestelde tariefswijzigingen van Hermes in de regio Arnhem-Nijmegen. Met een deel van de voorstellen is het ROCOV akkoord gegaan. Zo worden sommige tarieven landelijk vastgesteld en daar hebben de gezamenlijke ROCOV’s een (positief) advies over gegeven. ROCOV Gelderland gaat verder akkoord met de verhoging van het RIT-kaartje, het kilometertarief in de nachtbus en veranderingen van diverse promotionele kaartjes.

Het ROCOV ging echter de gevraagde verhoging van de kilometerprijs vanwege verminderde inkomsten uit de Studenten OV-kaart afgewezen. Het ROCOV vindt het onredelijk dat "gewone" reizigers zouden moeten betalen voor onvoldoende opbrengsten van een andere groep reizigers, de studenten. Dit is volgens het ROCOV een issue tussen Hermes en het ministerie van OCW. Daarnaast vindt het ROCOV de verhoging van het buurtbuskaartje met 50% buitensporig. Er is geadviseerd om het papieren kaartje met niet meer dan de Landelijke Tarieven Index te verhogen en daarbij “ronde prijzen” te gebruiken om de afrekening door de (vrijwillige) chauffeur eenvoudig te houden.

Tot slot heeft het ROCOV haar ongenoegen geuit over het onvoldoende communiceren van de tariefsverhoging per 1 augustus naar de reizigers. ROCOV Gelderland-Stadsregio verwacht dat dit in de toekomst beter wordt gedaan, zodat reizigers niet voor ongewenste verrassingen komen te staan.